Impressie

Op deze pagina vind je een impressie van eerdere Wereldlichtjesdag Katwijk avonden

De eerste Wereldlichtjesdag in Katwijk

Een waardevolle, bijzondere en emotionele avond.

Op zaterdag 7 december 2019 kwamen de mensen, via een pad met honderden lichtjes, in de aula van begraafplaats Duinrust bij elkaar voor de eerste Wereldlichtjesdag in Katwijk. De aula was sfeervol aangekleed en binnen korte tijd was deze tot het laatste plaatsje gevuld met ouders, broers en zussen, opa’s en oma’s,  die leven met het verlies van een kind.  We kwamen samen om te luisteren, te gedenken en de namen te noemen van de kinderen die zo gemist worden.

Via woorden van herinnering en een gedicht, het lied Precious Child wat bij Wereldlichtjesdag behoort, staken we de kaarsen aan voor van hen die zo worden gemist. Voorin de zaal stond een witte boom. In het begin van de avond nog leeg, maar bij het noemen van iedere naam verscheen er een hartje in de boom met de naam van het kind erop. Een zeer indrukwekkend moment waar bijna honderd namen werden genoemd. Onder het noemen van de namen was er zachte muziek.  Deze ceremonie werd afgesloten met een leeg hartje voor alle jongens en meisjes die niet bij namen waren genoemd deze avond, maar die net zo erg gemist worden.

Daarna ontving iedereen een kaarsje en met dat kaarsje in de handen vormde zich een lange stoet van families en veel kinderen naar de begraafplaats. Een lange laan van vele lichtjes, vuurkorven en fakkels begeleiden ze naar het kindermonument. Hier werd ter nagedachtenis aan deze eerste Wereldlichtjesdag in Katwijk een boom geplant. Een boom die in het voorjaar zal gaan bloeien en als een teken van hoop bij de kindergraven staat. De kaarsjes die iedereen had ontvangen werden door de ouders en familieleden bij het graf van hun kind of bij het kindermonument gezet. Een moment waarop er mooie gesprekken ontstonden waarbij het verdriet, maar ook de trots en de liefde voor de kinderen voelbaar was.

Na afloop was er veel dankbaarheid, opluchting en ruimte om verdriet en herinneringen met elkaar te delen in de aula. Weer even je kind dat er niet meer is in het middelpunt kunnen zetten, weer even stil mogen staan bij het gemis, de pijn en het verdriet werd zeer gewaardeerd.

Het team Wereldlichtjesdag Katwijk dankt iedereen die ons een warm hart hebben toegedragen.

De tweede Wereldlichtjesdag in Katwijk

Zaterdag 12 december 2020

Dit jaar vond Wereldlichtjesdag Katwijk plaats op zaterdag 12 december. Hoewel we hadden gehoopt om dit, net als vorig jaar, samen met gezinnen en families te gedenken en de lichtjes te ontsteken in deze donkere dagen, hebben we helaas moeten besluiten dat Wereldlichtjesdag dit jaar niet in de oorspronkelijke vorm door kon gaan.

Vanwege de huidige maatregelen en de daarbij behorende beperkingen die hierdoor van kracht zijn, zagen wij geen kans om een veilige bijeenkomst te organiseren. We vinden dit heel erg jammer, juist omdat de onderlinge verbondenheid en ontmoetingen van mens tot mens centraal staan op Wereldlichtjesdag.

Maar dat we met elkaar gedenken en de namen van de kinderen zouden noemen, stond voor ons als team vast.
Dit is d
e herdenkingsvideo die we, in plaats van een samen zijn, gemaakt hebben:

De derde Wereldlichtjesdag in Katwijk

Zaterdag 11 december 2021

Helaas weer een Wereldlichtjesdag zonder de mensen die zich op hadden gegeven… Via de livestream kon wel meegekeken worden. En wat was het fijn en bijzonder dat na afloop toch nog veel mensen naar de begraafplaats waren gekomen! De lantaarns die we daar voor alle genoemde kinderen hadden neergezet, werden door velen opgehaald om mee naar huis te nemen of bij een graf neer te zetten.

Terugkijken kan hier:

De vierde Wereldlichtjesdag in Katwijk

Zaterdag 10 december 2022

Wat was het fijn om, na twee jaar niet met elkaar samen te komen voor Wereldlichtjesdag, elkaar weer te ontmoeten in de aula van begraafplaats Duinrust. Terugkijken kan hier: